mari saya kongsi ilmu dengan anda...senang jer
resepi ini mudah pendek kata tidak ada sukatan dan ukuran..ikut suka hati andalah..
bahan :
pisang (boleh guna jenis pisang apa2 dan berapa biji suka hati anda )
tepung gandum
gula ( kalau nak manis )
garam secukup rasa
saya tidak letak gula sebab pisang ni sudah cukup manis tapi saya letak sedikit garam untuk rasa lemak manis pisang tu |
selesai hancurkan pisang masukkan tepung gandum gaul sehingga sebati..
(banyak mana tepung terpulanglah.. kalau banyak tepung jadi keras kalau sedikit tepung lembik... makanya... ikut resepi saya ini "banyak mana pisang yang sudah dihancurkan maka banyak itulah tepung").
inilah hasilnya |
lepas itu terus goreng |
selamat mencuba
senang saja...
mari saya ajar cara saya
ia mudah cepat dan sedap...
resepi ini.. mak saya kata untuk orang malas macam saya je hehehe..
sampai hari ini kami sekeluarga pangil kopok malas
bahan:
ikan sardin ( suka hati lah nak berapa ekor pon )
tepung kanji/ubi
garam secukup rasa
ikan itu dibuang tulang dan dihancurkan
asingkan isi ikan serta dibuangkan tulangnya |
masukkan isi ikan yang telah hancur, garam secukup rasa, dan tepung
selamat mencuba....
gaul sehingga menjadi doh
ok tepung tiada sukatan letaklah bersama ikan sehingga boleh di uli ataupun menjadi doh
setelah siap....
campurkan dengan tepung ubi siap sekali garam secukup rasa |
isi ikan telah menjadi doh |
uli menjadi seperti yang dikehendaki |
terdapat 2 cara :
1. direbus
2. digoreng terus
saya pilih cara kedua di goreng
hasilnya....
boleh dimakan terus..sedappp... |
No comments:
Post a Comment