top

RESEPI

Petang2 ni sedap kalau pekena cekodok pisang / jemput2 pisang...





mari saya kongsi ilmu dengan anda...senang jer
resepi ini mudah pendek kata tidak ada sukatan dan ukuran..ikut suka hati andalah..

bahan :

pisang  (boleh guna jenis pisang apa2 dan berapa biji suka hati anda )
tepung gandum
gula ( kalau nak manis )
garam secukup rasa

saya tidak letak gula sebab pisang ni sudah cukup manis tapi saya letak sedikit garam untuk rasa lemak manis pisang tu

selesai hancurkan pisang masukkan tepung gandum gaul sehingga sebati..
(banyak mana tepung terpulanglah.. kalau banyak tepung jadi keras kalau sedikit tepung lembik... makanya... ikut resepi saya ini "banyak mana pisang yang sudah dihancurkan maka banyak itulah tepung").


inilah hasilnya
lepas itu terus goreng
siap.....




selamat mencuba













KOPOK LEKOR MUDAH

senang saja...

mari saya ajar cara saya
ia mudah cepat dan sedap...
resepi ini.. mak saya kata untuk orang malas macam saya je hehehe..
sampai hari ini kami sekeluarga pangil kopok malas

bahan: 

ikan sardin ( suka hati lah nak berapa ekor pon )
tepung kanji/ubi 
garam secukup rasa


ikan itu dibuang tulang dan dihancurkan

asingkan isi ikan serta dibuangkan tulangnya
kemudian 
masukkan isi ikan yang telah hancur, garam secukup rasa, dan tepung
gaul sehingga menjadi doh
ok tepung tiada sukatan letaklah bersama ikan sehingga boleh di uli ataupun menjadi doh
campurkan dengan tepung ubi siap sekali garam secukup rasa


isi ikan telah menjadi doh

uli menjadi seperti yang dikehendaki
setelah siap....

terdapat 2 cara :

1. direbus
2. digoreng terus

saya pilih cara kedua di goreng


hasilnya....



boleh dimakan terus..sedappp...
selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment